Combireeks wereldtemperatuur
14/04/2010Op mijn site is sinds een poos een combireeks te zien van de wereldtemperatuur, samengesteld uit de vijf afzonderlijke reeksen: GISS, NCDC, HADCRU, UAH en RSS. Elk van die vijf reeksen heeft voor- en nadelen. Het idee is dat een combi wellicht een net iets reëler beeld schetst van hoe de temperatuur zich wereldwijd ontwikkeld, dan uitsluitend één der vijf reeksen de voorkeur te geven.
Ik zag onlangs dat de site WoodForTrees.org ook zo’n soort combireeks heeft (WTI genoemd), maar zij gebruiken NCDC niet en hebben een iets andere methode voor de correctie naar een nieuwe basisperiode. Overigens lijkt een grafiek van de WTI niet toevallig heel erg op mijn combireeks.
Hiernaast een blik op de grafiek, zoals bijgewerkt t/m februari 2010. Klik erop voor het originele formaat. De meest recente versie is altijd te vinden via de link bovenaan in dit bericht.
De basis voor de grafiek vormen de gecombineerde maandelijkse waarden uit de vijf reeksen. De lijn voor 1 jaar betreft niet kalenderjaren, maar een doorlopend gemiddelde van 12 maanden; idem voor 5 en 10 jaar.
Alle vijf reeksen met uiteenlopende basisperiodes (het gaat altijd om afwijkingen ten opzichte van zo’n basisperiode) zijn herrekend naar een nieuwe basisperiode 1981-2000. Voor elke kalendermaand is daarbij afzonderlijk een correctiefactor berekend, aangezien ook de oorspronkelijke gegevens gaan om een afwijking van een bepaalde maand t.o.v. een normaal voor die maand.
Wat als nu de basisperiode anders gekozen wordt? De waarden per maand (afwijking t.o.v. een basisperiode) zullen dan wijzigen. Omdat voor elke kalendermaand aparte correctiefactoren worden berekend, kan het beeld van maand tot maand iets gaan veranderen. Maar voor de grafieklijnen van 1 jaar of meer is die verandering voor elk punt gelijk, dus daar verandert niets aan de vorm van de grafiek: enkel de y-as verschuift, maar de verschillen tussen elke 12-maandelijkse (of 5-jarige of 10-jarige) periode en dus ook een trend blijven exact gelijk.
In feite heb ik nog niet zo lang geleden voor de combireeks de basisperiode veranderd van 1981-1990 naar 1981-2000. En wellicht zal ik volgend jaar de basisperiode veranderen in 1981-2010. Het verloop van de lijnen voor 1, 5 of 10 jaar zal gelijk blijven.
De combireeks wordt overigens meestal pas bijgewerkt in de laatste week van de maand, volgend op de maand met de meest recente cijfers: UAH en RSS zijn altijd zeer snel met hun gegevens, HADCRU altijd langzaam. De gegevens van de vijf reeksen worden soms ook naderhand bijgewerkt (later binnengekomen data, of veranderingen in methodes van berekening); de combireeks gebruikt altijd de meest recent gepubliceerde reeksen .