De toestand

Over weer, klimaat en andere relevante zaken
  • Home
  • Info
  • wxgr.nl

Nutteloze kennis (2): groente en fruit

27/03/2011

Groente en fruit hebben gemeen dat ze voortbrengselen zijn van het plantenrijk, bij elkaar in de winkel te vinden zijn, veel vitamines en andere nuttige elementen bevatten, en derhalve een aanrader voor gezond en gevarieerd eten. Vrijwel iedereen weet ‘uit ervaring’ het verschil tussen groente en fruit.

Vanuit culinair oogpunt bekeken vormt groente een belangrijk deel van de hoofdmaaltijd, en het ondervindt daartoe vaak een of andere vorm van bereiding. Fruit wordt vooral gegeten als dessert of tussendoortje, en meestal rauw.

Groente is meestal een deel van een eenjarige plant, terwijl fruit slaat op de zoetige vruchten van voornamelijk meerjarige houtige gewassen. De woorden meestal en voornamelijk in de vorige zin geven al aan dat een en ander toch niet zo simpel en eenduidig is.

De woorden vrucht en fruit hebben dezelfde oorsprong in de taal, afgeleid van het Latijnse zelfstandige naamwoord fructus (opbrengst, voordeel), samenhangend met het Latijnse werkwoord fruor (gebruiken, genieten). Via het Franse fruit (spreek uit als fru-i), werd dit in het Nederlands fruit. En via het Germaanse Frucht werd dit in het Nederlands vrucht. Het Engelse kent slechts één woord (fruit) dat zowel vrucht als fruit kan betekenen. Het Nederlandse fruit heet in het Duits Obst, waarvan we dan in ons land weer het (tegenwoordig weinig gebruikte) woord ooft hebben afgeleid. Overigens heeft ooft een wat beperktere betekenis, namelijk boomvruchten.

Elk stuk fruit is ook een vrucht, ontstaan uit het vruchtbeginsel van een bloeiende plant, of een schijnvrucht (aardbei). Maar niet elke vrucht is fruit. Zo worden bijvoorbeeld vruchten als tomaat, komkommer, courgette of aubergine algemeen als groente beschouwd. Ook de meeste peulvruchten (boon, erwt) zien we als groente en verder noemen we dopvruchten geen groente of fruit, maar noten. Waarbij de pinda (apennoot) dan weer geen dopvrucht is, maar een peulvrucht.

Vrijwel alle andere eetbare delen van een plant worden als groente aangeduid. De wortels of knollen (worteltjes, koolraap, radijs), de stengels (koolrabi, rabarber), de bladeren (spinazie, sla, boerenkool, witte kool), de okselstengels (spruitjes), de bloemen (bloemkool, broccoli). Maar ook dit gaat niet altijd op. Van diverse planten worden (vaak gedroogde, soms vermalen) delen enkel voor de smaak gebruikt: kruiden en specerijen. En dan is er nog een belangrijk knolgewas, dat als ‘buitencategorie’ beschouwd wordt: de aardappel.

Het moge duidelijk zijn: plantkundig is er geen eenduidige afbakening te bedenken tussen groente en fruit, alleen in culinair opzicht.

 

Categorieën
Nutteloze kennis
Tags
fruit, groente

« Nutteloze kennis (1): intro Temperatuurreeks BEST bevestigt globale opwarming »

Recente berichten

  • Vroege spin
  • Nieuw systeem voor stationsnummers WMO
  • Wereldtemperatuur: record na record
  • Zwaartekrachtgolven en zwaartegolven
  • Vraagtekens bij dodental blizzard VS
  • Blue Marble
  • Klimaatakkoord Parijs – en nu verder
  • De zesde wet van ome Henk
  • Verificatie voorspellingen WeatherAction
  • Arctisch zeeijs in maart en daaropvolgende september

Categorieën

Archieven

Zoek

Tags

Antarctica Arctische Oceaan Barentszzee basisperiode Corbyn CRU De Bilt DSCOVR e-mails ENSO expert reviewer Eyjafjallajökull Fram Straat Golfstroom ice area ice extent IJsland ijsomvang ijsvolume IPCC Jones Kleine IJstijd kolen kosmische straling magnetisch veld Maunder Minimum media noordpool normaal obliquiteit opwarming plagiaat platentectoniek poolverschuiving precessie Svensmark temperatuur trend true polar wander Watts Wegman winter zeespiegel Zon zonnevlekken

Andere blogs

  • James' Empty Blog
  • Jules' klimaatblog
  • Klimaatverandering
  • My view on climate change
  • Open Mind
  • Rabett Run
  • RealClimate
  • Skeptical Science
  • Stoat
design by jide powered by Wordpress