Nutteloze kennis (3) – De batterij
27/09/2011Dit wordt geen verhaal over de ontstaansgeschiedenis van batterijen. Het gaat om enige ongemakken die men tegen kan komen bij de vervanging van een batterij.
Ik ben al een jaar of vijf in het gelukkige bezit van een draadloze koptelefoon. Niet zo’n hele dure, maar ik ben er best tevreden mee. Tot enkele dagen geleden: geen enkel geluid kwam er meer uit. Ik had hem al enkele weken niet gebruikt, dus dacht direct aan een lege batterij. Even flink opladen dus, en jawel, er was weer muziek. Doch na vijf minuten werd het weer stil, heel erg stil.
Ik heb enige basiskennis van elektronica, en bedenkend dat ook een oplaadbare batterij niet het eeuwige leven heeft, besloot ik het aanwezige stelletje (het waren er twee) te bedanken voor hun jarenlange dienst. Even goed kijken van welke soort ze waren (AAA – NiMH – 1,2V – 550 mAh) en op naar de winkel.
In de veronderstelling dat de nabije supermarkt een dergelijke batterij waarschijnlijk niet in de schappen zou hebben liggen, besloot ik direct naar de computerwinkel in de buurt te gaan. Dat is nog een echte computerwinkel, geen dozenschuivers, er werken mensen met kennis van zaken. Al snel was ik in het bezit van een nieuw setje batterijen, zelfde soort, wat meer mAh (werken ze langer per oplaadbeurt), alleen wel een ander merk dan de originele.
Vlug de nieuwe batterijen erin, en eerst maar eens volledig opladen. Normaal gaat er dan een klein LED-lampje branden tijdens het opladen. Doch het bleef verdacht donker. Drie keer ze eruit halen, controleren of de plus en min wel aan de goede kant zaten, maar geen enkel resultaat.
Zou dan wellicht de koptelefoon zelf kapot zijn? Zo intensief wordt hij niet gebruikt en dan is een levensduur van vijf jaar toch wel een beetje kort. Maar ik weet, met elektronica kun je wat dat betreft geluk of pech hebben (net als met wasmachines en auto’s trouwens). Dus toch maar wat oriënteren op een vervanger, door wat op internet te neuzen. Al bladerend kwam ik ineens een pagina tegen die ging over vrijwel dezelfde koptelefoon en problemen met vervanging van de batterij.
Wat bleek? De koptelefoon en ook de originele batterijen dragen de merknaam van wat ooit wel eens een grote gloeilampenfabriek in het zuiden des lands werd genoemd. De nieuwe batterijen waren van een ander merk. Normaal is zoiets nooit een probleem, maar in dit geval wel. Er is een subtiel verschil tussen de originele en de vervangende batterijen.
Elke staafbatterij (zoals ook de dunne AAA) heeft een onderkant met plat rond metaal. Dat is de min-kant. Aan de bovenkant zit juist een stukje metaal dat uitsteekt. Dat is de plus-kant. Het is belangrijk die kanten in overeenstemming te brengen met de batterijhouder. Die laatste heeft daarom meestal ergens duidelijk een plus- en/of minteken aangebracht. De min-kant van de houder heeft ook vrijwel altijd een soort mini springveer. Tot zover geen afwijkingen.
De batterijhouder van mijn koptelefoon heeft echter ook nog twee kleine contactjes aan de min-kant ter weerszijden van het veertje. En de originele batterijen hebben aan die min-kant niet alleen de onderzijde blootliggen, dus ook een stukje zijkant van een halve centimeter. En dat laatste hebben de vervangende batterijen niet.
Dus maar een stukje plastic aan de zijkant afgeschraapt, de batterijen weer in de houder en jawel, het LED lampje begon lustig te branden. Ook de nieuwe batterijen worden zo geladen.
Bij gebruik wordt dus net als overal het springveertje gebruikt, maar bij opladen blijkbaar alleen de contactjes aan de zijkant. Daar is ongetwijfeld over nagedacht, maar op de site van het betreffende merk is er niets over te vinden.
In de gebruiksaanwijzing van de koptelefoon wordt wel vermeld om toch echt batterijen van hetzelfde merk te gebruiken. Tja, ook kleine beetjes omzet kunnen natuurlijk helpen voor de winstcijfers. Maar misschien ben ik wel te kritisch. Misschien wil de fabrikant op die manier simpel voorkomen dat een argeloze gebruiker probeert een niet-oplaadbare batterij op te laden, en begrijp ik de slogan ‘sense and simplicity’ niet zo goed
Voor mij persoonlijk was dit alles zeer leerzaam. Doch voor 99,9% van de lezers zal het nutteloze kennis zijn, vandaar dat ik het toch maar onder die noemer publiceer. Tenslotte nog de site waar ik de oplossing vond: http://www.fixya.com/