WINDHOOS 3 AUGUSTUS 2008

Op zondag 3 augustus 2008 trok een windhoos over Friesland en Groningen. Op meerdere plaatsen kwam de hoos aan de grond en veroorzaakte voor miljoenen aan schade.

treklijn

Op de met GoogleEarth gemaakte kaart staan rode punaises, waar de hoos werd gezien en/of schade gemeld. Klik op de kaart voor een grotere versie. Of download de kaart als kmz-bestand, waarna u in GoogleEarth kunt inzoomen en de punaises kunt aanklikken voor informatie.

De windhoos wordt voor het eerst tegen 18 uur waargenomen even ten noorden van Grouw (Grou). Zowel vanaf Irnsum (Jirnsum) als vanaf Roordahuizum (Reduzum) is een tuba (slurf) gefotografeerd.
De eerste schade wordt oostelijker gemeld in Eernewoude (Earnewâld). Bij camping Simmerwille gaat een 25 meter hoge populier om. In het dorp knapt ook nog een andere boom af en worden wat dakpannen afgerukt.
De hoos trekt dan verder naar Oostermeer (Eastermar). Ten oosten van het dorp sneuvelen diverse bomen aan de Zwarteweg. Een landbouwschuur wordt vernield aan de Achttienenweg. Twee kilometer verder komt de hoos bij themapark de Spitkeet aan de westrand van Harkema. Daar vliegen stoelen en parasollen in de rondte en is er schade aan het dak van de schaapskooi.
De hoos trekt nu weer verder naar het oostnoordoosten, moet over Harkema zelf zijn gegaan, maar blijkbaar zonder schade. Pas ten zuidoosten van Surhuizum ligt weer een grote boom omver.

Het loopt tegen zevenen als de windhoos hard toeslaat in de gemeente Grootegast (Groninger Westerkwartier). Aan de Doezumtertocht en Bombaij, gelegen tussen de dorpen Doezum en Lutjegast, worden bij 16 gezinnen huizen, boerderijen en schuren zwaar beschadigd. De ravage kost miljoenen, aldus een verzkeringsmaatschappij. Een kano wordt uit het water gezogen en verderop in het land neergesmeten. Een der bewoners ziet tot zijn ongeloof een schaap door de lucht vliegen. Een hondenhok wordt opgezogen en verderop weer neergesmeten, waarbij de inwoner (een politiehond) het overleeft. Ook een konijnenhok is opgevlogen, wat naar verluidt één konijn het leven heeft gekost, het enige dodelijke slachtoffer van deze windhoos.
De laatste schade die van de hoos wordt gemeld betreft een omgerukte boom bij Westerzand, tussen Sebaldeburen en Gaarkeuken. Verder oostelijk is nog wel naar sporen gezocht, doch die zijn niet meer aangetroffen.

Al met al heeft de hoos een traject van zo'n 35 kilometer afgelegd, waarbij hij echter niet continu de grond heeft bereikt. Het grootste deel daarvan ging over landbouwgrond en natuurgebieden. Ondanks de grote materiële schade mogen we van geluk spreken dat er geen gewonden zijn gevallen. Op de schaal van Fujita kan deze hoos worden beschouwd als een randgeval tussen een F1 en F2 tornado; laten we zeggen net een F2 (zie verder ons artikel over Windhozen en windstoten).

Voor radarbeelden van 18 to 19 uur (bron: buienradar.nl): klik hier

Links naar verdere berichten met nieuws en/of foto's:

Copyright tekst en kaart: ©2008 Henk Lankamp
Met dank aan Abe Jan Nauta.