Dun ijs is snel weg
12/05/2010Ruim een maand geleden schreef ik in een bericht: “De omvang van het ijs is één ding, de dikte en kwaliteit een andere. Het ijs dat in maart in de Barentszzee is gegroeid en mede zorgde voor vertraging van het smeltseizoen, is natuurlijk erg dun en zal straks snel weer smelten.”
Hoe waar is dit inmiddels gebleken. Na een piek begin april is het ijs in de Barentszzee razendsnel afgenomen.
De site Cryosphere Today geeft dagelijks een overzicht van het zeeijs, voor het Arctisch gebied ook onderverdeeld. In de figuur (klik erop voor een vergroting) boven de streep de ijsomvang (area) van de Barentszzee, eronder de afwijking t.o.v. normaal (gemiddelde over 1979-2008).
Dezelfde drukverdeling die in Nederland de laatste tijd voor een noordelijke aanvoer van koude lucht zorgt, brengt in het noordwesten van Rusland met zuidelijke winden erg warme lucht naar het noorden. Op een paar honderd kilometer van de Arctische kust werd het op 11 mei 30 graden. Midden op de Barentszzee mat een boei een watertemperatuur van 4 graden. Ja, dan wil het ijs wel smelten.
De variatie van meer/minder ijs van maand tot maand en van jaar tot jaar heeft weinig met klimaatverandering te maken. Wat betreft klimaat moet je over vele jaren kijken en daar een trend waarnemen. Die is en blijft negatief wat betreft Arctisch ijs. Zie hierover verder de maandelijkse berichten van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC).